Hva trenger man av utstyr på fotturer?

En fottur karakteriseres av noen helt spesifikke ting, slik som at man går langt over en lengre periode, man går tur i fjell og ulendt terreng, man er borte fra sivilisasjonen til en viss grad og man trenger utstyr for å overnatte og skaffe seg mat. Hygiene er et punkt som også må tas med, etter dager uten en tilgjengelig dusj. Så for å utføre en slik fottur, hva trenger man av utstyr? Det første vi tenker på er klær.

Klær og fottøy

Når man skal gå lange fotturer er det fornuftig å kle seg riktig. Det kan bety klær i flere lag. Skal man gå i fjellet er man nødt til å tenke på at været kan endre seg i løpet av et sekund. Det man bør ha er:

 • Langt undertøy som dekker kroppen
 • Genser – gjerne ull
 • En bukse som puster
 • Jakke med vind-blokkering
 • Goretex sko med ankelstøtte
 • Lue, hals, votter

Dette skulle dekke det meste av behovet for klær, men glemmer du gode sokker, kan fotturen bli et rent helvete. Sokkene må sitte godt til foten og gjerne være godt polstret. Det som kan skje kalles gnagsår og er noe som kan gjøre at man må legge inn årene. Bruk derfor alltid compeed ved starten av turen, slik at hælene ikke får sår.

Ryggsekken

Ryggsekken bør være romslig slik at man får plass til klesskifte, mat, drikke, telt også videre. Men en god sekk har også hoftestøtte. Uten det vil det bli en strabasiøs tur. En slik sekk koster vanligvis mellom 2-3000 kroner. Det kan høres dyrt ut, men sjekk ut gratis spinn på Storspiller for sjansen til å spille om store daglige jackpotter og andre premier.

I ryggsekken bør man ha plass til spade, i tilfelle man må grave seg ned, fiskestang eller børse om man skal jage maten selv og toalettmappe.

Teltet

Teltet bør få plass på ryggsekken, samt både liggeunderlag og sovepose. Det er altså viktig at dette er utstyr som kan komprimeres i stor grad. Teltet bør være så stort at alle på turen får plass, om ikke alle har med seg eget. Det kan være smart å velge et såkalt popup telt. Slike telt spretter opp i sin fulle størrelse når man tar opp strikken. Det kan være smart om været snur og det går orkan i kastene. Husk å holde godt i duken.

Sanitet

Det kan være forberedt på skader og infeksjoner. Derfor er det viktig å ha med en toalettmappe med noen viktige ting:

 • Tannbørste og tannkrem
 • Håndvask eller antibac
 • Smertestillende tabletter
 • Bandasje
 • Desinfeksjon

Det vil ikke være mulig å vaske seg om man ikke går fra hytte til hytte. Men en dukkert i et fjellvann er mulig. Da kan man ha såpe i håret og få vasket seg skikkelig.

Godt humør

Det er alltid lurt å være positivt innstilt til en fottur. Det å gå er en ferdighet i seg selv, men det er alle inntrykkene man får som setter seg på minnet. Dårlig humør kan bøtes på med noen helt essensielle ting man kan putte i lommen på sekken. Noen sjokolader og poser med nøtter. Dette er ren energi rett i blodet og det smaker fantastisk på tur.

Har man allerede med seg mobilen, har man nok av underholdning på kveldene. Dessuten kan man ta bilder man viser venner og familie når man kommer hjem igjen.