Hva innebærer jegerprøven?

Det er mye moro man kan finne på utendørs her i Norge, og en av de mest populære aktivitetene er jakt. Dette er det utrolig stor interesse for, men mange vet ikke helt hvordan de skal gå frem for å kunne gå på jakt. Heldigvis er det ikke så mye forskjellig du må gjøre, men du må ta en eksamen, nemlig jegerprøven. Denne prøven ble innført for å sørge for at de som jakter i Norge har en viss kunnskap om hva de holder på med. Ønsker du å lære mer om jegerprøven, er det bare å lese videre.

Hva er jegerprøven?

Det er en obligatorisk prøve som det er krav om at du må ha bestått dersom du skal få lov til å jakte på vilt i Norge. Prøven består av én praktisk og én teoretisk del, der teorien er en flervalgsprøve bestående av 50 spørsmål, og hvor det kreves 40 rette for å bestå. Den praktiske delen er et 30-timers kurs som består av ni samlinger med ulike temaer, som blant annet jakt og holdninger, lover og forskrifter og ettersøk av skadet vilt. I løpet av denne tiden skal du i tillegg gjennom en skytetest hvor du skal skyte 15 rifleskudd og 25 hagleskudd. Du kan ta prøven fra året du fyller 14, og om du ønsker å jakte på storvilt med rifle, må du også bestå skyteprøve for storviltjegere.

Jakte uten bestått jegerprøve?

I utgangspunktet er det ulovlig å jakte uten å ha bestått jegerprøven, men enkelte unntak eksisterer dersom du er 14 eller eldre. Disse har lov til å være med på opplæringsjakt på småvilt uten å ha bestått jegerprøven, dersom de er under tilsyn av en person over 20 år som har bestått jegerprøven. Denne personen har ansvaret under opplæringsjakten, og skal instruere underveis. Om man derimot ønsker å bli med på opplæringsjakt for storvilt er personen nødt til å ha fylt 16 år, og må også ha bestått jegerprøven.

Pris

Prisen for hele jegerprøven, med både teori og praksis inkludert, i tillegg til jegerprøveboken, pleier å ligge på mellom 2000 og 3500 kroner. På alle samlingene under praksisdelen vil man også se på testspørsmål som er relevante til eksamen, så for den prisen får du nok av øvelse, og god hjelp fra dyktige instruktører. På den måten kan du være sikker på at du er godt forberedt til teorien.

Kom i gang med spenningen i dag

Det er altså utrolig mye spennende å gjøre ute i skogen blant alle dyrene, og nå virker det kanskje ikke like komplisert å få jaktkort lenger. Dersom interessen din har vart såpass lenge, er det tydelig at dette er noe som har fanget interessen din, så hvem vet, kanskje jakt blir din nye favoritthobby?