10 viktige ting å ha med på fjelltur

Været i fjellheimen kan være veldig lunefullt, og før man vet ordet av det, har stien blåst igjen foran deg og man må søke ly. Det kan være direkte farlig å oppholde seg i fjellet når det blåser storm i kastene, for da synker den følte temperaturen drastisk.

Hvordan kan man forhindre at man går seg bort i fjellet, og hva må man ha med seg enten i sekken eller i lommene? Her skal vi se på 10 ting vi alltid har med oss på tur.

1. Kart og kompass

Dette er en gammel regel, men skal man gå utenfor oppmerkede stier, bør man kunne navigere etter kompasset. Det er viktig å finne fram til neste hytte eller leirplass.

2. Vanntett ryggsekk

Det kan komme regn når man er ute i naturen, mye regn. Det er viktig at man pakker tørt tøy vanntett. Det kan man gjøre enkelt ved å pakke klærne fordelt i plastposer.

3. Ullundertøy

Ull er med på å holde deg varm og tørr. I motsetning til bomull, vil ullen fortsatt holde deg varm selv når den er fuktig. Men det er viktig med ull innerst. Ikke bare på beina, men overkroppen også. Gode ullsokker er et must.

4. Compeed gnagsårplaster

Når det er sagt, må man ha sokker som ikke sklir i turskoene. Dersom man ofte får gnagsår på tur, kan man like gjerne plastre på seg Compeed gnagsårplaster på hælene først som sist.

5. Sjokolade

Når man går på tur må man få i seg mye næring. Nøtter og sjokolade gir en liten boost for å holde humøret oppe, men kan være helt avgjørende om man skulle bli værfast på fjellet.

6. Liten spade

Det kan være vanskelig å få med seg alt man trenger, men en spade kan være fryktelig nyttig dersom det skulle blåse opp i fjellet. Kanskje må man prøve å grave seg ned med én gang, og da hjelper det å ha en liten spade. De kalles snøspader og er ofte sammenleggbare.

7. Kniv

Kniv er faktisk viktig når man er på fottur, og det er ikke for selvforsvar. Det kan hende man er skikkelig uheldig på tur, og kanskje én i turfølget brekker en fot eller arm. Da må man prøve å spjelke fast armen med stabile grener. En kniv er fin å ha til:

  • Å samle tennved
  • Å sløye fisk
  • Å skjære brød
  • Rørepinne

8. Innleggssåler

Når man skal gå lange turer i fjellet, er det essensielt at skoene passer perfekt. Men av og til blir ikke fotturen det man så for seg. Med innleggssåler kan man alltid få ny varme i føttene, få et bedre ganglag eller tilpasse skoene bedre til foten.

9. Karabinkrok

En karabinkrok er alltid nyttig på tur. Det er fordi de kan brukes til å henge opp alt mulig rart. Ofte vil man ligge i hengekøye mellom to trær under åpen himmel, og da kan karabinkrokene brukes til å henge klær til tørk.

10. Godt humør

Fjellturene er de opplevelsene man skaper minner av. Men uten godt humør blir turen mer strabasiøs enn gledelig. Husk alltid å være glad for muligheten til å oppleve norsk fjellheim når man kan.