Foto: Bea Valand

Friluftstips

 

Det viktigste jeg har lært, er at den som ikke har snøret i vann, får heller ikke fisk. Det gjelder å prøve og feile – og våge å feile!

 

Ørret

 

Fangst er en bonus: Når du drar på fisketur, bør målet være selve turen og det å kose seg ute. Da blir du ikke skuffet dersom du ikke får fisk, og det blir veldig gøy dersom du får. Man bør heller ikke være så kresen på hva slags fisk man får. De første årene av min fiskekarriere fisket jeg ikke målrettet etter en art. Jeg kastet ut snøret og fisket i alle vannlag og retninger. Senere har jeg lært meg noen enkle grep.

 

 

 

I saltvann: Ulike arter beveger seg i forskjellige vannlag. Torsken holder seg ofte langs bunnen, seien finner du et stykke opp fra bunnen og opp mot overflaten. I øvre vannlag finner man ofte makrellen, hvis den er der. På Sørlandet er det et sikkert vårtegn når man hører folk i gatene spørre hverandre om «makrellen er kommet». Makrellen biter stort sett så lenge den er der. Torsk og sei er også ofte bitevillige. Ofte er det best å fiske i fløende sjø. Kast ut agnet, og sveiv inn rykkvis. Å fiske etter ørret, både i sjø og ferskvann, er en helt annen utfordring.

Torsk - havfiske

Foto: Vetle Lindgren

 

Fiske etter ørret: Ørreten finnes over hele landet, i elver og bekker, skogsvann og fjellvann. Mulighetene er derfor mange hvis du vil skaffe deg erfaringer med denne flotte sportsfisken. Selv liker jeg godt å gå i fjellet, og det gir turen en helt ny dimensjon hvis jeg også kan ha med fiskestanga. Det er en fin måte å være ute på, og det er spennende å besøke forskjellige vann og fiske etter ørret eller røye. I tillegg er man i aktivitet og bevegelse hele tiden, så det blir god trim. Det er spennende å forflytte seg og se hva neste vann har å tilby.

 

Ørreten er mer krevende enn sei og torsk, og du bør absolutt ha med deg håv på turen. Før jeg begynte å fiske ørret, øvde jeg meg med å fiske makrell med ferskvannstang. Makrellen er bitevillig, og jeg har erfart at den oppfører seg litt som ørreten. Derfor synes jeg at jeg fikk god øvelse i å kjøre fisk hver gang jeg kom over en bitevillig stim med makrell på sjøen.

Fisketur

Foto: Bea Valand

Fisketur

 

Utstyr: Det trenger absolutt ikke være dyrt, men sørg for at du har utstyr som passer til den typen fiske du vil drive med. I ferskvann bruker man lettere utstyr enn i saltvann. Du kommer langt med en haspelstang, -snelle og et lite utvalg gode sluker og spinnere, og dette er en type utstyr som både er enkelt å bruke og som er supereffektivt hvis du f.eks. er på jakt etter ørret. Mange sverger til multifilament fordi det er tynt og sterkt og kaster langt, men det krever gjerne at du binder på en fortom av monofilament, i tillegg til at nybegynnere lettere får såkalt «backlash». 0,20 mm monofilament er det jeg vil anbefale å starte med.

 

Til ørret bruker jeg mye spinnere. Jeg har to favoritter til fjellvann, én som er oransje og grønn, og én som er rød og gul. Ellers har jeg erfart at det kan lønne seg å bruke en mørk sluk i mørkt, dypt elvevann. Den er både ørret og harr ivrige på. Her er det bare å prøve seg frem, det varierer fra sted til sted. Hør med den lokale sports- eller fiskeforretningen, de har garantert gode tips!

 

Artikkelen ble publisert i bladet Villmarksliv i juli 2015.

© Maria Stray Homme.

Foto: Bea Valand

En deilig ørret fra et fjellvann i Finnmark. Foto: Maria Stray.

Ut med fiskestanga!