Foto: Bea Valand

Få fyr på bålet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når du skal tenne et bål, trenger du først og fremst fyrstikker og brennbart materiale, for eksempel vedkubber eller tørre pinner. Jeg bruker i tillegg en kniv til å spikke trefliser som lett tar fyr. Du kan også bruke kniven til å kappe opp kubber eller større pinner. Dersom du skal sanke mye ved, kan det være greit å ha en liten sag. Husk å etterlate deg minst mulig spor i naturen, tenk gjennom hvor du sager!

 

Få fyr på bålet

 

 

Når er det lov? Det er generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. En huskeregel er at det er lov til å brenne bål tre og en halv måned på hver side av nyttår. Utover det generelle forbudet kan reglene variere lokalt. Dette bør du sjekke i forkant av en tur. I perioden 15. april til 15. september er det forbudt å tenne opp bål i nærheten av skog, men du kan benytte deg av etablerte bålplasser.

 

Bålstemning

Foto: Maria Stray

I strandsonen og på fjellet blir du ikke omfattet av det generelle forbudet, og i din egen hage kan du fyre bål hele året, dersom ikke brannvesenet har innført midlertidige forbud. Likevel er det viktig å bruke sunn fornuft. Det er uansvarlig å fyre opp bål når det er veldig tørt.

 

Tenk alltid over hvordan du kan få slukket bålet. Ha for eksempel en vannflaske i nærheten. Dersom du fyrer bål direkte på fjell blir det stygge merker og fjellet kan sprekke opp. Dette bør også unngås. Hvis det er mulig bør du bruke etablerte bålplasser for å etterlate deg minst mulig spor i naturen.

 

Til å begynne med kan det være helt greit å ta med seg ved hjemmefra.

Etter hvert kan du utfordre deg selv med å sanke veden selv.

Da gjelder det å samle tørr ved. Et triks jeg lærte i Finnmark var å ta

veden mot leppa. Da kjenner du om den er tørr, hvis du er i tvil.

Er du heldig og finner tyrived, kan du lukte på den. Det lukter deilig!

Tyrived er tørrfuru som er gjennomtrukket av kvae, og det brenner

utrolig godt. Etter at jeg bodde i Pasvik, har jeg lært å sette stor pris

på et skikkelig tyribål.

 

 

 

 

Her er tips til tre vanlige båltyper:

 

Pyramidebål: du starter med lettantennelige materialer innerst, for eksempel bjørkenever, tørre kvister eller trefliser. Deretter stabler du pinner/kubber i en pyramideform rundt bålet. Start med små pinner, og etter hvert som bålet tar fyr kan du legge på større kubber.

 

Vinterbål (også kalt friluftsbål): Det er lurt å fjerne en del snø der du ønsker å ha bålet, slik at bålet blir stabilt. Dette er et bål som brenner ovenfra og ned. Du legger store kubber i bunnen, tett i tett, i samme retning. Deretter bygger du et nytt lag oppå, i motsatt retning, slik fortsetter du lagvis oppover. Kubbene bør bli mindre og mindre.

I toppen legger du lett antennelig materialer. Et slikt bålet kan brenne i mange timer.

 

Jegerbål: Dette bålet egner seg for å lage mat. Sett to steiner på høykant og med litt mellomrom, slik at du får plass til en kaffekjele eller gryte som kan stå oppå dem. Mellom steinene lager du et lite bål av kvister og tørre pinner, så bruker du samme metode for opptenning som på pyramidebålet.

Bål

Foto: Maria Stray

 

Det gir en deilig mestringsfølelse å nyte en avslappende stund ved ditt eget bål. Et bål gir deg mye. Du kan grille mat, som brødskiver med skinke og ost, eller du kan varme kalde fingre og tær. God tur!

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Marius Kristensen

Artikkelen ble publisert i bladet Villmarksliv i februar 2015.

© Maria Stray Homme.

Friluftstips