">

Friluftstips

Alltid i sekken

Pakke sekken

Alle foto: Bea Valand.

 

 

 

Da jeg var fersk friluftsentusiast ante jeg ikke hva jeg skulle ha i sekken når jeg dro på tur. Etterhvert har jeg erfart hva som er nødvendig - og hva som er unødvendig å ha med på dagstur og kortere turer.

 

Kniv og fyrstikker: kniv får du bruk for rett som det er, og fyrstikker. Verdien av et bål når du er kald er

uvurderlig. Fyrstikkene legger jeg øverst i sekklokket sammen med hodelykt, solbriller og regntrekk til sekken. Regntrekket holder eventuelle skifteklær og fyrstikkene tørre. Kniven kan også være grei å ha i beltet på buksene, slik at den er tilgjengelig dersom du skal lage et bål eller skulle trenge den til noe annet.

 

 

 

Tursekk

Mat og drikke: min sekk har to sidelommer, en lomme i topplokket og et stort rom i midten. På høyre side av sekken har jeg niste og termos. Venstre side har jeg eventuell brensel, bensin eller gass, hvis jeg skal bruke brenner til matlaging. Jeg er enkel i matveien på tur, og pleier å ha med meg brødskiver med brun- eller gulost. Dette er veldig godt å varme på bålet. Du får tak i matretter som du kun trenger varmt vann for å tilberede, eller du kan lege dine egne villmarks-retter. For eksempel selvfanget fisk i folie på et bål eller medbragte delikatesser. Alt smaker bedre ute. Det er deilig å ha noe varmt å drikke på tur, derfor er alltid termosen min fylt med varmt vann. Slik at jeg kan lage te eller bruke varmtvannet i matretter. I tillegg en vannflaske, med kalt vann. Denne har jeg utpå sekken i en nettinglomme slik at jeg når den mens jeg fremdeles har sekken på ryggen. Underveis fyller jeg gjerne vannflasken dersom muligheten byr seg, i rennende bekker.

Ekstra bekledning: i sekken har jeg alltid ekstra ullgenser, og noen ganger en fjellduk, avhengig av hvor lenge turen varer. Ullgenseren tar jeg på meg når jeg tar pauser. Det er viktig å ikke bli kald, og en god ullgenser gjør nytten. Om sommeren kan det holde med en fleecegenser. Dette ligger i sekkens hovedrom.

 

Førstehjelpsaker: disse ligger gjerne også i topplokket. Det finnes små førstehjelpsskrin som tar liten plass og inneholder det mest nødvendige. Dersom jeg ikke har et slikt tilgjengelig tar jeg med gnagsårplaster, vanlig plaster, idrettstape, en liten saks, pinsett og antibac. Engangshansker har jeg vanligvis liggende i sekken ( i tilfelle jeg er på harejakt, og det er muligheter for harepest). Pinsett gjør det enkelt å fjerne flott eller fliser. Sportstape kommer godt med dersom du skulle få problemer med ankler eller knær.

 

I sekken

 

 

Ofte har jeg med litt tau, det kan brukes til så mangt. For eksempel bygge gapahuk eller henge opp ting i trærne. Dopapir er også med i sekken. Kameraet pleier jeg å ha lett tilgjengelig, enten i sekkens topplokk eller hovedrom. Det avhenger litt av hvor stort kameraet er.

Kart og kompass skal alltid med i sekken, ofte brukers dekke aktivt, da har man det gjerne på kroppen, hvis ikke, ligger det i sekkens hovedrom.