Friluftstips

Sov godt – ute!

 

Når du er på tur og skal overnatte ute i sovepose, er det viktig å være varm. Du vil få en helt annen turopplevelse dersom du lærer deg noen enkle grep for å holde varmen i posen. Det er først etter at jeg lærte meg en del triks for å holde varmen natten gjennom at jeg sover ekstra godt og lenge ute!

 

Sov godt ute

 

 

Ikke legg deg når du er kald: Hvis du legger deg for å sove når du er kald, blir du sjelden varm. Det er bare én ting å gjøre: å bevege seg. Jeg pleier å gå en tur før jeg hopper i posen. En skitur med hodelykt kan være både koselig og spennende. Men pass på at du ikke blir svett, da kan du bli enda kaldere.

 

 

Ha på lue: Jeg har alltid noe på hodet. Dette plagget må være tørt, da fuktige plagg gjør at du blir kald. Man slipper mye varme ut av hodet.

 

 

Sov med ullundertøy: Hvis det er veldig kaldt, sover jeg med ullundertøy. Ullsokker bruker jeg nesten alltid, bortsett fra om sommeren. Det sies at man skal ha minst mulig tøy på i soveposen, men bruk skjønn. Hvis det er tjue minusgrader ute og posen din er beregnet til å tåle femten, blir det vel naturlig å sove med ullundertøy. Men det er viktig at du har god plass i soveposen, sånn at det er nok luft til å holde deg varm. Hvis det blir for trangt virker klærne mot sin hensikt, og du blir kald.

 

 

 

Natt i naturen

Foto: Marius Kristensen

For lang sovepose: I likhet med meg er det mange som har en sovepose som er litt for lang. Da kan man fort bli kald på føttene,

og da sover man dårlig. Et triks er å legge en tykk ullgenser rundt beina inni posen. Grunnen til at man blir kald, er at kroppen ikke klarer å varme opp lufta inni posen. Hvis det er for mye luft, blir du altså kald. Når du legger inn en ullgenser, det blir mindre

luft å holde varm.

 

Gå på do før du legger deg: Kroppen bruker masse energi på å holde tiss varmt inni kroppen, da blir du fort bli kald! Det verste jeg vet er å våkne på natten og kjenne at jeg er tissetrengt. Da vet jeg at jeg må ut av posen. De få minuttene du bruker på å gå opp av posen for å tisse, blir ingenting i forhold til de

kalde timene dersom du ikke gjør det. Tisseflaske er vel et kjent begrep for

mange mannfolk, men jeg vet ikke helt hvordan det fungerer for jenter …

 

Før du drar på tur: Sjekk hvor mange grader soveposen din er beregnet til å tåle. Det finnes forskjellige typer, som for eksempel sommerposer, sesongposer og vinterposer. Dersom du skal overnatte ute om vinteren, bør du ha en vinterpose.

 

Hold varmen i soveposen_ finnmark

Bilde: 25 kalde i Pasvikskogen. Foto: Barbara Vang

 

 

Underlag og ly: Sørg for at du har et underlag som tåler vintertemperaturer. Hvis du vil isolere litt ekstra, kan du

legge et lag med granbar under liggeunderlaget. Legg deg i ly for vinden. Vind kan utgjøre stor forskjell på nattesøvnen. Husk at effektive kuldegrader synker i takt med stigende vindstyrke.

 

Dersom du skal sove ute i flere netter, er det lurt å henge soveposen til lufting og tørk om morgenen, dersom været tillater det, slik at du får luftet ut all svetten kroppen har produsert i løpet av natten (det er faktisk ganske mye)!

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Marius Kristensen

Artikkelen ble publisert i bladet Villmarksliv i april 2015.

© Maria Stray Homme.