Friluftstips

Høsten er en deilig tid, med jakt, bær- og sopplukking. Mange er ute i skog og mark, mens andre sitter inne i stua, dypt nedi sofaen med kaffekoppen. Ikke alle vet om friluftsmulighetene som finnes i Norges flotte natur om høsten!

Foto: Pasvik Folkehøgskole

Pasvik folkehøgskole

Å HØSTE AV NATUREN: For meg er høsten en tid med farger. Bladene blir røde og gule, og bærene blir oransje og blå. På denne tiden kan man finne spiselige ting og spise dem like etter at de er høstet, for eksempel blåbær og tyttebær. Det finnes en haug av andre bær også, som bringebær, bjørnebær, multer og krekling. Bær inneholder mye antioksidanter og styrker immunforsvaret.

 

Høste tyttebær

 

KOIETUR: Jeg vil helst dra på koietur om høsten. En koie er en liten hytte som gjerne har et par benker man kan sove på, en vedovn, et bor og muligens noen stoler. Når du har husly og en ovn, kan du tørke våte støvler og klær, og turen blir riktig komfortabel og tørr. Jeg synes dette er den perfekte blandingen av villmarksliv og komfort!

 

 

 

 

 

 

 

Blåbær

BÆR TIL FROKOST OG DESSERT: Selvfølgelig vil jeg dra til en koie som ligger ved store mengder tyttebær og blåbærlyng. Morgengrøten smaker nydelig med en stor neve nyplukkede blåbær. Til villmarksdesserten plukker jeg tyttebær eller multer, hvis jeg finner det, og pisker krem. Her har jeg lært et speidertriks av min turvenninne: Ta med en ren plastpose og hell fløten oppi, knyt igjen og rist til du føler at konsistensen likner krem. Lag et lite hull

i posen slik at du kan klemme ut kremen. Når jeg er i fjellet om høsten gomler jeg på kreklingbær. Det er

mange som ikke spiser disse fordi de smaker litt rart,

men jeg synes de er gode. De vokser tett inntil bakken

på små grønne busker.

 

 

FURUNÅL-TE: Dette barske trikset har jeg plukket opp fra bøkene til eventyreren Helge Ingstad. Enten du har med varmt vann på termos, eller du koker vannet på bålet, er det bare å ha furunålene i vannet og la det trekke noen minutter, så er den klar. Det beste er å bruke de friske skuddene som kommer på våren eller tidlig på sommeren. (Disse kan også spises som knask rett fra treet!) Denne teen er rik på C-vitaminer.

 

SOPP: Sopp er det også mye av på denne tiden, men her er det lett å velge feil. Selv vet jeg ikke mye om sopp, og anbefaler å dra på tur med noen som kan det. Hvis det ikke lar seg gjøre kan du skaffe deg en soppbok som du kan ta med på turen. Da kan du sammenlikne med bilde og beskrivelser.

 

Kantarell

 

 

VILLE VEKSTER: Om sommeren finner vi mange ville vekster som kan spises, problemet er som regel å vite hva som er hva. Her gjelder det også å skaffe seg en flora/plantebok og dra på tur. Løvetannblader er et morsomt og utradisjonelt tilbehør til maten, og kan spises med en gang de er plukket. Smaken blir kanskje en tilvenningssak, da den er sterk. De mindre og lysere bladene skal ha mildere smak.

Foto: Maria Stray. Kantareller plukket i Mandal.

Foto: Maria Stray. Fra telttur ved Donevann i Kristiansand.

Foto: Maria Stray. Tyttebær plukket på koietur i Pasvik.

Artikkelen ble publisert i bladet Villmarksliv i september 2015.

© Maria Stray Homme.