Sosiale medier kan være til hjelp, både for uerfarne friluftsfolk og hardbarka villmarkinger.

 

Friluft fra a til å: Gjennom medier som Instagram og Facebook kan du komme i kontakt med likesinnede eller få inspirasjon og tips. På Facebook finnes det mange grupper som handler om forskjellige friluftstemaer fra A til Å. Jeg følger for eksempel med på "Norsk Friluftsliv" og "Friluftslivets år 2015".

Friluftsliv sosiale medier

Foto: Bea Valand

 

Natt i naturen: "Friluftslivets år" arrangerte i høst "Natt i naturen", som over 50 000 mennesker deltok på, og rundt 5000 delte bilder av opplevelsen på sosiale medier. Arrangementet ble kjent gjennom sosiale medier, og dersom du delte et bilde med taggen #nattinaturen, kunne du vinne flotte premier. Gjennom sosiale medier får du muligheten til å spre informasjon på en unik og rask måte. Dette arrangementet fikk mange mennesker som aldri hadde sovet en natt ute i naturen før, til å gjøre nettopp dette.

 

 

Friluftsliv sosiale medier

Foto: Bea Valand

Instagram: Jeg bruker Instagram til å følge kjente og ukjente friluftsfolk, for å få

inspirasjon og tips. Jeg kan for eksempel få

nye matoppskrifter som inneholder mat som

er høstet fra naturen, og få vite hvordan jeg tilbereder den. For å finne dem jeg ønsker å følge, søker jeg på for eksempel "friluftsliv"

eller "jakt".

 

 

Utstyrstips: Noen ganger kan jeg få tips til utstyr som fungerer bra. Da jeg for noen år siden startet med fellefangst, fikk jeg mange gode tips fra erfarne fangstmenn og -kvinner, om hva som var lønnsomt og hva som ikke

fungerte. Det er veldig gøy å høre andres erfaringer, og jeg har lært mange gode knep! Ved å få tips fra andre sparer jeg mye tid på prøving og feiling, og heldigvis er ikke jakt- og friluftsfolk gjerrige på gode tips! Du blir ikke klokere av å sitte med kunnskapen alene, men dersom du deler kunnskap og erfaring, får du lønn for det.

 

Selfien har nærmest blitt oblogatorisk for mange. Foto: Bea Valand

Friluftsliv sosiale medier

 

Facebook-grupper: På Facebook kan du følge med på interessegrupper eller enkeltpersoner. Her deles det gjerne lengre tekster og bilder, og du kan også diskutere med likesinnede. Det finnes blant annet grupper som er kun for jaktjenter (link).

 

Bli kjent: Gjennom sosiale medier kan du bli kjent med mennesker du ellers ikke kommer i kontakt med. Men det er viktig å ha i bakhodet at når du blir "kjent med" noen over internett, blir du kun kjent med den delen av personen som de selv velger å dele. Gjennom min Instagram-konto deler jeg friluftsrelaterte ting, og det er klart at jeg gjør en mye annet også, men det er denne delen jeg velger å dele med omverdenen. Jeg har fått kontakt med mennesker fra mange forskjellige land, som har samme interesser som meg. Det er imidlertid viktig å være kritisk dersom man velger å gi ut personlige opplysninger. Jeg deler (for så vidt) aldri ut personlig informasjon.

 

Relevante nettsteder: Fjelltid.no er en side der man kan finne turfølge, et møtested for friluftsfolk. Du finner dem også på Facebook og Instagram under samme navn. På min instagramkonto, @mariastray.no, publiserer jeg friluftstips og andre friluftsrelaterte bilder, tekster og filmer, som jeg vil dele med likesinnede. Hva er vel mer passende enn å avslutte med en skikkelig selfie? (Foto: meg).

Setesdal

Artikkelen ble publisert i bladet Villmarksliv i desember 2015.

© Maria Stray Homme.